Mona LIsa Olesen

Mona Lisa: Der findes på diverse TV-stationer en række underholdningsprogrammer. Naturligvis har de konkurrencemomentet, de har humoren (somme tider), og de har underholdningen. Ja, men er det så ikke godt nok? Nej, er det korte svar.

Jeg har lagt mærke til, at de har ét fælles irriterende træk.

Den grundlæggende fejl er at undervurdere os seere. TV-folkene og -tilrettelæggerne tror, at vi er mest interesseret i at se på dem, der optræder. Uanset om det er madudsendelser eller quiz-konkurrencer eller bageudsendelser: Vi ser mere til folkene bag end til det, de beskæftiger sig med.

Mange gange har jeg set på, at nogen laver spændende mad. Men vi får sjældent at vide, hvordan. Vi ser så at sige aldrig faktisk, hvordan de klarer indkøb, forberedelserne, finder opskrifterne eller sliber deres knive. Det kunne være så fint at få lov at se det hele.

Danmarks bedste Portrætmaler var - igen - en udsendelsesrække med konkurrencemoment. Det er der ikke noget galt i. I hvert fald ikke andet end trivialiteten og ensformigheden.

Når man så inviterer os til at være medbeskuere og måske endda blive tændt af at male, er det overordentlig beskæmmende, at vi ser så lidt til malerierne under udførelsen. Vi får masser af klip med kunstmalerne, "kunstnerne", som værtinden kalder dem, selv om nogle af dem selv erklærer, at de er amatører. Hvornår er man kunstner?
Vi får også masser af klip med dem, der males. De sidder fire timer i en stol og er meget benovede over de færdige resultater. Dommerne udtaler sig autoritativt og har åbenbart en masse forstand på emnet. Så dem ser og hører vi også en hel del til.
Det eneste, vi bare ikke ser ret meget af, er billederne, mens de males. Det var eller spændende at kunne følge processen hele vejen fra de første teoretiske overvejelser til det færdige resultat. Hvorfor laver hun det sådan? Hvorfor ændrer hun det her til det her? Hvilke begrundelser for at vælge netop den farve der?
Der var mange spørgsmål, der kunne være interessante! Men det er og bliver et rent underholdningsprogram og ikke andet. Vi skal aldeles ikke blive klogere på det at male portrætter.

Af den grund er jeg ude.