Så er der vist ved at være tid til rørsvampe!

Fra omkring juni eller endda lidt før  og til ind i september kan man plukke kantareller. Og hvad så derefter?

Svampeplukning for begyndere

Rødbrun rørhat; stokken skal være hvidlig, når det er en Karl Johan, ung, frisk og yderst velsmagende. Hatten er brun og tør, under hatten er der rør.

Når kantareltiden er ved at være forbi, og det ser man på, at kantarellerne bliver udsplattede af væde, bløde og fulde af sneglebid og andet snavs, eller du bare har opgivet at finde flere, og sensommeren er over os, skal du til at lede efter rørsvampe.

Under svampehatten er der lameller, et lag med rør eller noget helt tredje. Du skal koncentrere dig om at finde brune eller brunlige svampe, som under hatten har et mere eller mindre fast lag med småhuller i, de såkaldte rør.

Den bedste og mest smagfulde er uden tvivl den rørhat, der hedder Karl Johan. På tysk: Steinpilz. Den minder om en sten, og i sammenligning med en kantarel får du noget mere svamp i kilo og skal yde knap så stort et stykke arbejde i forberedelsen.

Rens den om nødvendigt, når du kommer hjem. Skær den i små, passende stykker og frys den ned - ellers som du ville gøre med kantareller. Læs artiklen om kantareller her.

Husk det vigtigste: Er du i tvivl, om en svamp kan spises eller ej, så lad være!

Man kan godt kalde kantareller for
Nationalparkens guld.
Her hentet fra fryseren til
en god lørdags aftensmad

Hvorfor skal du lede efter rørsvampe?

Fordi der er flere fejlmuligheder, når der sidder lameller under hatten. Du kan rende ind i hvid fluesvamp og forveksle den med markchampignons. Du kan plukke rød fluesvamp i den tro, det er en - spiselig -skørhat.

Rørsvampe kan have en fedtet hat og tilhører dermed de slimede rørhatte, og så er det ofte en brungul rørhat eller en kornet rørhat, der begge er særdeles spiselige. Du kan ganske enkelt tage slimhatten af med din kniv, det vil sige trække skindet eller huden af og gøre den mere "appetitlig". Der er ingen giftige forvekslingsmuligheder.

Led under fyrretræer især på sandet bund, hvad du finder mange af i Nationalpark Thy.

Der er andre spiselige rørhatte. Rød birkerørhat, brunstokket rørhat, Indigo rørhat, sommerrørhat (kan forveksles med den giftige galderørhat, der er svagt lyserød under hatten og som smager forfærdeligt, hvis du lige tager et lille stykke mellem tænderne. Spyt det ud, hvis det smager grimt.

NB. Du kan ikke altid smage dig frem til de giftige svampe. Fluesvamp smager mildt for eksempel.

Deltag i svampeture, arrangeret af svampeforeninger eller Naturstyrelsen. Her får du en masse at vide og har lov til at lege Spørge-Jørgen alt det, du orker.

Forskellige rørhatte, et par kantareller, den helt hvide til højre er en "fyldsvamp", en støvbold,
og til højre i midten den orange kantarel, du skal holde dig fra. Læg mærke til farveforskellen på den og så kantarellen lige nedenunder

Fik du læst:

Fik du læst:

Tag med på fiaskotur efter kantareller i Nationalpark Thy. Det er ikke altid så ligetil bare at tage ud i skoven og plukke de herligste kantareller …

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer