Sådan fungerer Vågetjenesten i Thisted

Der er en stigende tendens til, at pensionister finder et arbejde. Ikke et arbejde i traditionel forstand, for det handler ikke om at tjene penge, men noget, der giver en anden mening. Der er masser af frivilligt arbejde på mange forskellige områder. Et af de mere alvorlige er vågetjenesten.

Klik for >

Klik for >

På et eller andet tidspunkt har nogen tænkt, at ingen bør dø alene. Det sidste øjeblik, vi er på denne jord, skal ikke være en ensom stund, hvis man kan gøre noget som helst for at hjælpe. Denne idé har udviklet sig til en forening, der hedder Vågetjenesten. Det er nogle steder Røde Kors, der står bag. På en side henvender de sig til eventuelle frivillige, der kunne tænke sig at våge hos en døende. De skriver:

Giv ro og tryghed til en ensom døende

Hvert år dør tusindvis af mennesker alene Du kan give ro og tryghed til en ensom døende ved at lytte og være nærværende.

Hvad skal jeg lave? 

Du skal være moden, robust og afklaret. Du sidder hos den døende og lytter, holder i hånd – eller hvad situationen indbyder til. Det er en fordel, hvis du har erfaring med omsorg for døende – enten personligt eller professionelt. 

Hvad får jeg ud af det? 

Kompetenceudvikling, socialt netværk, mulighed for at give nærvær til ensomme døende. 

Hvor lang tid tager det? 

Du aftaler selv med din aktivitetsleder, hvor lange vagterne skal være – og om du vil våge både dag og nat.

Bliv frivillig ved at klikke på linket i bunden af artiklen

 

Ingrid Ravn Nielsen

Vågetjenesten er knyttet til Frivilligcenter Thisted, men er en helt selvstændig forening. Formand er Ingrid Ravn Nielsen, der fortæller, at mange af os har siddet ved et dødsleje og måske gjort sig overvejelser bagefter, om at ikke alle døende har familie eller venner i netop den tid, hvor man tager afsked med livet. Hun fortæller om en sygeplejerske, der efter mange års arbejde i akutafdelinger har oplevet mangt og meget. Frem for alt oplevede hun uro og travlhed og hektik, som gjorde, at hun aldrig følte det helt tilfredsstillende. Nu ville hun være vågekone, for så var der tid og ro og overskud.

Desuden har Vågetjenesten i Thisted indrettet sig med en koordinator. Der er naturligvis tavshedspligt, der gælder til alle tider, men har man behov for at evaluere eller tale om en svær situation, kan man lige bagefter drøfte det med koordinatoren, og i den situation har man ikke tavshedspligt. Det betyder, at man kan tale ud om det, man ikke kunne klare eller det, man ikke fik sagt og derfor har dårlig samvittighed over. Koordinatoren hjælper til, at man får bedre styr over det, og at man får bearbejdet den eventuelle dårlige samvittighed.

Vågetjenesten i Hanstholm våger i Hanstholm, Ræhr- og Vigsøområdet og træffes på Fyrglimt i Hanstholm eller hjemmeplejen på telefon 9917 4300

Vågetjenesten i Thisted har telefon 4219 0007 for aftale, og telefonen er åbent døgnet rundt, 365 dage om året, altså kort sagt: Hele tiden. Ansvarshavende er Ingrid Ravn Nielsen, der også træffes på 4141 3152, men altså ikke døgnet rundt.

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer