Sådan kommer du i gang med at plukke svampe

De næste to-tre måneder står den på kantareljagt i Nationalpark Thy. Du må plukke, hvad der kan ligge i din hat, hvilket kan oversættes til, at du må plukke til privat brug og ikke til salg. God jagt derude!

Har du somme tider tænkt på, at det kunne være spændende at gå ud i skoven og plukke de svampe, der smager allerbedst, tage dem med hjem, gøre dem rene, tilberede dem og servere dem for din intetanende ægtefælle? Vent lige lidt med at servere for vennerne …

De letteste at finde, identificere og plukke er kantarellerne. De er smørgule og ikke til at tage fejl af.  Er du i tvivl, må du enten lade den stå eller plukke den og vise den til en, der ved bedre. Eller konsultere en svampebog. Mange tager fejl af den almindelige kantarel og forveksler den med andre kantareller som ametyst-kantarellen, den blege kantarel og orangekantarellen. Med de to førstnævnte gør dette ikke det store, da begge kantareller er spiselige og derfor ikke vil gøre dig syg. Derimod kan orangekantarellen give mavebesvær, hvis man spiser den. Orangekantarellen har en stærkere orange farve og har tyndere lameller end den almindelige kantarel, som har mere grove ribber på undersiden.

Hvor i skoven står de så? Det lyder altid til på inkarnerede svampesamlere, at de findes i store stimer lige der, hvor de leder. Når du så står derude, kigger du forgæves. Du skal aldrig regne med, at svampesamlere afslører de gode steder. Aldrig.

Du skal se efter mos i skoven. Er der mos, kan der være kantareller. Aldrig i højt græs eller under gamle, høje graner. Sjældent, i hvert fald. Nøjes ikke med at gå på skovstierne eller på vejen, for skulle der stå nogen der, er der andre, der forlængst har plukket dem. Gå ind i skoven, hvor der er en blanding af graner og løvtræer. De kan kun leve nær træer, da de danner forbindelse med rodnettet.

Lad de mindste stå. Det er til gavn for den, der kommer efter dig, men sådan er det. Man skal ikke slagte kyllingen lige efter, den er kommet ud af ægget.

Ryk kantarellen forsigtigt op af jorden og skær den jordholdige klump af eller endnu bedre: Skær stokken over lige over jorden, så klumpen bliver siddende og kan danne en ny. Befri kantarellen for blade og eventuelle snegle, orme og andre næringsrige smådyr. Smid svampen ned i din medbragte fletkurv. Den er god at samle dem i, for den giver luft og tørrer eventuel fugt bort.

Kør tilfreds og fløjtende hjem.

I morgen ser vi på, hvordan vi behandler kantarellerne derhjemme.

Orange kantarel (ikke-spiselig) Ingen ribber på stokken, der er mere rødlig

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer