Denne vin er en påskelammer fra SPAR Klitmøller!

Er der nogen i det hele taget, der læser vinanmeldelser? Hvordan kan det være, at vi her på redaktionen mener at være i stand til at transformere smagsoplevelser til ord? Ja, men det gør vi kun, fordi andre også gør det. Ingen nævnt, ingen glemt.

Og så én ting mere: Vi gør det også, fordi vi mener, at vin er godt for sjælen, selv om det er uvist, hvor sjælen sidder. Om vi, når det kommer til stykket, har en sådan. Man møder den i hvert fald ikke på lægestudiet. Men når man nu ikke må drikke alt for meget vin, for det er usundt, så bliver man nødt til kun at drikke det, der smager godt. Så du får hints til de vine, vi godt kan lide og ikke til dem, vi synes mindre godt om.

SPAR Klitmøller har en vinafdeling, der siger SPAR-to. Ikke alene er der adskillige reoler fyldt med vine af enhver slags, men der er også et vinskab i fire fløje. Her kan du få en kølig flaske lige til her og nu, hvis frokosten skal reddes i land.

SPAR har fået nye vine på hylderne og afslører en bestemt tendens. Ikke bare fordi det er påske, men også for at prøve noget nyt. Redaktionen har prøvesmagt en del af dem og kan konkludere, at vin både kan være hvid, rosé og rød, dyr og rimelig og billig, fed med smørblomst og mager med kold vesterhavsvind og afhænginghedsskabende. Så pas på!

Min vinsmagerkollega og jeg prøvesmager et par af disse rosévine. Jeg har hældt Sancerre Rosé fra Domaines des Cotes blanches (100% Pinot Noir) - og -  Spätburgunder Rosé fra Peter og Peter, Mosel, (Pinot Noir Rosé) op i et andet glas mærket A og B. Hvad mener min kollega om smagen af disse to? Den ene til kroner 150, den anden til kroner 60. Det burde jo være en smal sag at smage forskel på 90 kroner. Jeg har undladt at fortælle om farven, for så ville hun se forskellen tydeligt. Sancerren er noget blegere i det.

Kollega:

– A smager lidt tynd, nej måske snarere skarp i det, mens B er magtfuld forstået på den måde, at B fylder af meget mere. Begge er overraskende bløde og smagfulde, og rosésmagen kommer tydeligt frem og forsvinder ikke lige med det samme. Det betyder, at med lidt forberedelse kan begge vine supplere god mad med yderligere smag og ikke nogen, der trække smagen væk fra maden. Men jeg kan altså bedst lide B.

– Skal jeg vælge, bliver det B. Hvilken var så B?

– Tja. Det var den billige. Spätburgunder Rosé til kroner 60!

Vinmester Yvonne i SPAR oplyser, at hen over vinteren har det vist sig, at rosévinene er i støt, stigende fremgang over hele linjen. Det svarer også til de opdagelser, din vinsmager har gjort sig i mange andre fødevarebutikker. Rosévinene breder sig!

Det er heller ikke længere sådan, at rosévin er noget sødt noget, man drikker på terrassen en lun sommeraften. Nu kan den både købes tør, mindre tør, fed, mindre fed, lyserød, højrød, mørkerød, og den kan drikkes til stort set al slags mad.

Farvemæssigt ser den festlig ud på spisebordet. Får man påskegæster selv her i coronatiden, sætter den røde farve sig og giver det hele en lyst til at kaste sig over lækkerierne. Prøv det selv!

Sancerre Rosé er en forholdsvis dyr rosé til små 150 kroner. Måske er det bare din vinsmagers fordomme, der gør sig gældende. Hvorfor skulle en rosévin ikke være lige så dyr som en hvid?

Spätburgunder Rosé koster kroner 60 for en flaske. Altså under halv pris i forhold til Sancerren.
Til gengæld har den en smuk, dybrød farve, der vil være et plus for mange vindrikkere og et minus for andre!
Den er et godt eksempel på en vin, der smager af mere, end prisen antyder!

Dagens vinder! Meget smagfuld, rund og blød og en pris, der lader sig høre: To flasker for 120 kroner. Prøv den!

Overvej papvinene! Jeg ved godt, det ikke lyder ret godt, det ord. Papvin! Men vinen har den fordel, at den kan gemmes længere end flaskevin; pappet går ikke i 1000 stykker, hvis du taber den på køkkengulvet; kassen indeholder hele fire flasker; vinen har ekstra meget kulsyre, hvilket holder på friskheden. Kulsyren betyder også, at vil du have samme smag ud af papkassen som af flasken, bør du egentlig altid hælde en tom flaske fuld med papvin dagen før, den skal drikkes.

Min favoritvin er en Chardonnay fra australske Nugan til kroner 160. Den fås hver fjerde uge for kroner 130. I de andre uger kan du få den på flaske til en flad tresser. SPAR Klitmøller har et stort udvalg i papvine, både de billige slubrevine og de dyrere nydevine, der sagtens kan måle sig med flaskerne på de andre hylder …

Netavisens økonomi rækker desværre ikke til at smage på alle rosévinene. For vi skal jo også smage på hvid- og rødvinene! Mere om dem i en senere artikel, hvor vi i øvrigt også vil sammenligne dagens vinder-rosévin og en hvidvin fra samme vingård til samme pris.

Lige nu kan vi fastslå, at rosé er meget mere end en lun sommeraften på terrassen. For din egen skyld bør du straks smutte hen i SPAR og købe dig et par flasker rosévine. Giv dig selv en fin påskeoplevelse!

Fik du læst:

Fik du læst:

SPAR med Sol One

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer