Blind vej

Man bliver alligevel nysgerrig, når man ser sådan et skilt, der står et sted i Klitmøller. En blind vej er en blind vej. Det betyder, at den standser brat eller stopper med en bom, træ, husmur eller måske Vesterhavet.
Når skiltemaleren nedenunder har fundet det nødvendigt at forklare, hvad en blind vej er, har han gjort det, fordi han har haft en mistanke om, at dem, der ser skiltet, ikke ved, hvad blind vej betyder. Eller også at vejen engang ikke var blind, og at folk fra dengang måske havde glemt, at den på et tidspunkt overgik fra at være ikke-blind til blind. Du kan da bare prøve, men du vil blive standset for enden af vejen!
Var der tale om en almindelig vej fra A til B, ville det se dumt ud med et skilt midtvejs med teksten: Nogen gennemkørsel. Eller gennemkørsel muligt. Eller Al gennemkørsel.

For enden af vejen står tre graner på 9 meters højde. Her kan man absolut ikke køre igennem. Jeg må altså konkludere, at der er tale om en slags sproglig forstærkning.

Dem kender vi udmærket til. I dag kan man ikke sige en sætning, uden at ordet "rigtig" optræder. Den er rigtig billig, mener manden, der står med en Huawei-mobil i hånden. Rigtig er forstærkende, men det bruges formentlig så ofte, at forstærkningen er skallet af. Det har du rigtig godt af, siger man hånende og mener dermed, at den anden har mere end godt af det.

 

Hvis man er rigtig fuld, er man mere end fuld. Hvis man er rigtig meget fuld, er man endnu fuldere.

Du er rigtig sød, kan man sige anerkendende til en pige, der skal til afdansningsbal (sådan noget eksisterer nok ikke mere; det er rigtig ærgerligt). Aner man nu det modsatte, således at sød, der burde forstærkes af rigtig, i virkeligheden betyder mindre sød? Ordet rigtig skal overbevise folk om, at man virkeligt mener det. Virkeligt er også et overflødigt, forstærkende ord. Man kan altså godt opfatte sætningen sådan, fordi der står rigtig: Du er kun almindeligt sød, og da vi alle godt ved, at det er du ikke, så giver vi lige udtrykket lidt ekstra.

Jeg har i alle eksempler undladt t´et til sidst i biordet rigtig, fordi det bare ville forvirre mere end godt er.

Men skiltemaleren, eller hvem der har kreeret skiltet, har ment, at Blind vej ikke kan forstås af alle og har derfor skrevet tilføjelsen: Ingen gennemkørsel. Så ved man det. Han er sandsynligvis en tilflytter fra et sted lige syd for Thy og har ment, at sådan noget ved thyboer ikke.

Andre indlæg, du vil synes om

Lukket for kommentarer