Sigmund Freud, hvordan kan et menneske være dyrisk?

Brevkasse med svar fra historiske personligheder.  Du kan nogenlunde trygt henvende dig med dit eller dine spørgsmål, gerne anonymt. Vi finder en relevant ekspert. Har han eller hun en løsning, vil du kunne læse den her. Send dine spørgsmål til brevkassen@klitposten.dk, gerne anonymt, og få løst knuderne op!

Sigmund Freud er psykoanalytiker og besvarer alle henvendelser til brevkassen som sådan. Han indrømmer selv, at han ikke er helt op til dato, hvad det faglige angår, men entusiasme og energi kan bringe én langt, mener han.

problemstilling

Hvad menes der med, at et menneske kan være dyrisk, og er du enig i præmissen?

J. Jacobsen

Freuds svar

Kære J!

Når man ser en slange kvæle sit bytte, når man ser en tiger overfalde et lille hjortekid, når man ser, hvordan myrer i en myretue overfalder en fremmed myre, kan man få det indtryk, at dyr er onde.

Imidlertid fungerer dyr på instinkter i modsætning til mennesker. Vi har ved siden af urinstinkter (flygte eller kæmpe) også vores hjerne, der kan slutte logiske tråde fra A til B. Gør jeg sådan, sker der det. Men gør jeg det modsatte, sker der det.

Det er her, mennesket hæver sig over dyrene og kan reagere ansvarsfuldt.

Desværre viser historien (også nutidshistorien) os, at vi også kan være onde i modsætning til dyrene. Så det er helt i skoven at omtale en menneskelig handling som dyrisk. Intet kunne være mere forkert.

Fik du læst:

Fik du læst:

Flåten er måske farligere end tidligere antaget

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer