Hvorfor skal vin være så dyr på restaurant?

Sigurd Zweistein
Restauranter i Danmark tjener typisk mellem 300 og 400 % af vinens indkøbspris. Det er cirka 10 gange så meget, som din lokale vinhandler tjener på at sælge den samme vin. Hun har typisk en avance på 30-40 %. Hvad det bliver i kroner og øre kommer selvsagt an på vinens pris fra importøren, som igen er baseret på vinens produktionspris fra vineriet

Pris på café

Pris på café

Den italienske Extroso Rubicone Rosso IGT fås på en lokal café til kroner 275 og koster i indkøb 65 kroner.

Her har restauratøren en fortjeneste på 323%, hvis han da ikke får rabat ved at købe flere kasser.

Pris hos importør/ til private

Pris hos importør/ til private

En restaurantpris på kroner 120 for en flaske betyder som regel, at den har kostet 24 kroner i indkøb. Heri er beregnet en avance til importør på en 20-30%. Men restaurantens pris giver restauratøren 400% avance. Er det rimeligt?

Endnu mere falder det i øjnene, hvis vinen er dyr. En flaske til 960 kroner koster restauratøren 192 kroner hos importøren. Igen 400% avance. Der er næppe 400% avance på maden, så hvorfor denne kæmpe-fortjeneste på vin?

Uanset prisen på vinen er statsafgiften den samme: Kroner 6,00.

Pris på restaurant

Pris på restaurant

Pris hos importør / private

Pris hos importør / private

En thyrestaurant har dette tilbud på en vin fra Argentina. Den koster 368 kroner. Den kan købes til kroner 125 hos importøren. Køber man flere kasser, fås den med en pæn rabat.

Selvfølgelig skal restauratøren tjene på vinen, ligesom en maler tjener på den maling, han maler med og tømreren på det træ, han anvender. Men en forskel i prisen på vinen på kroner 243 svarer til en fortjeneste på 195%. Ganske pænt! Køber han 10 kasser, koster hver flaske ham kun 80 kroner. Det giver en fortjeneste på 360%. Endnu pænere!

Fordele og ulemper på vinmenu og vin

Du vælger vinmenu på restauranten

Fordele

Du får vine, som er nøje afstemt til menuen.
Du smager mange forskellige vine i løbet af en aften.
Gode og seriøse restauranter kan virkelig give dig nye spændende vinoplevelser.
Du kan opleve sommelierens match af vin og mad, som du aldrig selv have drømt om ville fungere.

Ulemper

Kan være en dyr fornøjelse – samme pris som maden eller tæt på.
Useriøse restauranter kan have et særdeles højt dækningsbidrag på vinmenuen – altså servere dig jævne vine, du får lov til at betale kassen for!
Nogle gange orker man ikke at tage stilling til så mange forskellige vine, men vil bare nyde én type vin!
Hvis ikke glassene genopfyldes, kan du risikere at sidde med tomme glas midt i nogle af retterne, eller at måtte betale ekstra for at få genopfyldt.

Du vælger selv flasker fra vinkortet til maden

Fordele

Du får præcist den eller de vine, som du er i »humør til«
Måske kan du finde halve flasker på vinkortet og derved have flere muligheder
Få hjælp af tjeneren til at lave din egen »vinmenu« ved at købe hele flasker

Ulemper

Måske passer dit vinvalg dårligt til maden, og så smager både maden og vin ikke optimalt.
Smager vinen ikke, som du forventede, skal du »kæmpe« dig igennem en hel flaske

Mona brokker sig over TV i TIDEN

I Masterchef på TV3 skal deltagerne altid svare ved at sige "Ja, tak!".
Hjemme er vi begyndt på det samme og griner fornøjet hver gang.

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer