Stine Ellerbæk: De Uvelkomne. Om flygtningelejren i Thisted

I juni 2019 udkom Stine Ellerbæks bog om flygtningelejren i Thisted. KlitPosten.dk interviewede Stine i den anledning:

– Hvorfor har du skrevet den bog, Stine?
– Det var interessant at dokumentere, hvordan livet udspillede sig i det projekt, som en teltlejr for asylsøgere er. Hvordan det skulle gå. Jeg interesserer mig for området. Jeg interesserer mig for, hvordan vi behandler asylsøgere og andre, der kommer til landet. Her drejer det sig om 300 mænd i 2016, hvor der i øvrigt kom 21.300 asylsøgere til Danmark.

– Jeg synes, at et af problemerne i denne debat er, at det hurtigt bliver politisk. Man bliver placerert i spektret højre - venstre. Det er måske ikke så vigtigt? Man kunne i højere grad mødes på midten. Jeg synes, debatten er for følelsesbetonet; den kunne godt være en smule mere saglig og fornuftig. Der er vitterlig mange følelsesmæssige aspekter i det her, og det bliver meget hurtigt en debat og meget svært at tale om tingene som de er.

– Jeg lægger ikke skjul på mit politiske ståsted; jeg er nok ikke ovre på højrefløjen, men derfor har jeg alligevel forsøgt at skrive en bog, der kan læses af alle, også af dem, der ikke er enige. Jeg har da også skrevet kritisk om asylsøgere og ikke været berøringsangst.

– Kan man godt udtale sig på området uden at være politisk?

– Ja, det mener jeg bestemt, man kan. Jeg skriver meget bredt om lejren, har også fulgt personalet og de frivillige og en fire-fem beboere. Der er ikke én hovedperson. Jeg har talt med mange beboere; nogle optræder mere end andre.

Jeg mener, at de faktuelle ting, jeg har med, er nødvendigt, for den skal også kunne læses om 10 år, og til den tid vil der være glemsel om disse begivenheder.

– Der er ikke fornuft i at behandle folk dårligt!  Sjælsmark, Lindholm, den måde, politikerne snakker på, de ord, de bruger: Styre, forsvare, kontrollere, stramme: Vi er ikke i krig! Med de ord fremstår politikeren handlekraftig, men mange af deres tiltag er ren symbolpolitik, og afhjælper reelt ikke problemerne.

– Har du en  ny bog i ærmet?

– Neeej, det har jeg ikke.

Gads Forlag skriver om "De Uvelkomne":

I november 2015 ruller en række busser med 300 enlige mænd ind i Thy. De er en del af det rekordstore antal flygtninge og migranter, som har trodset Europas grænser og søgt hertil. Med sig har de håbet om et nyt liv – og alle deres ejendele i sorte plastiksække.

De skal bo i Danmarks første teltlejr for asylansøgere, midt i Thisted. Debatten raser, bekymringerne er mange, og den lille by får en uvant stor opmærksomhed.

Mange af mændene ender med at leve tæt sammen i hele lejrens levetid: 10 måneder og 14 dage. Det bliver en intens tid fuld af kærlighedsforhold til danske kvinder, slåskampe, fester, frikirker på mission, fattigdom, nye venskaber og store følelser.

Bogen udfolder dilemmaerne og stramningerne i udlændingepolitikken og viser nuancerne i de tætte forhold, som asylansøgerne får til danskerne. Historien fortælles igennem tre års liv og hverdag for de mest omdiskuterede mennesker i perioden: de enlige, mandlige asylansøgere, der kom så mange af i 2014 og 2015.

Stine Ellerbæk har fulgt en række af mændene, fra de ankommer og lever i teltlejrens symbolpolitiske virkelighed, og til de enten skal finde sig en plads i Danmark eller blive afvist.

TV-Midtvest havde et indslag med Inger Støjberg, der besøgte teltlejren i 2015

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer