Svineri!

En gris er ikke altid husdyret grisen. Sprogligt altså. For der er stor forskel på at være en lille gris og et stort svin, selv om det er det samme dyr.

Det er noget gris´, lyder det. Det er svinsk, kan det også hedde. Det samme dyr bruges både til det blide og det grove. Man siger ikke "dit lille svin" eller "din store gris". Så er det i hvert fald kun for at understrege, hvor slemt det står til. En ung gris er ikke nødvendigvis det modsatte af en gammel gris. Og har formentlig heller ikke interessesammenfald.

Milliarder af mennesker spiser svinekød hver dag. Her hedder det ikke grisekød. Muslimer, der ikke spiser svinekød, kan godt spørge: Spiser du gris? I Kina spiser de hund, men det gør vi ikke i Danmark. Der går vi tur med dem og har altid en plastpose med i lommen. En slags mobil toiletopsamling.

En svinesti er noget andet end en grisesti. Selv om det er det samme. Det hedder en svinefarm og ikke en grisefarm. Når man dyrker svin, er det godt. I SPARs køledisk hedder det svinekød. Der ville aldrig stå grisekød. Ellers er svin et skældsord.

En so kan være fin for landmanden, for den kan fare med små grise, der betyder øget produktion. Men kalder man et menneske for en so, tænker man ikke just på en person, der kan føde børn, selv om det altid drejer sig om et hunkønsvæsen. Den mandlige pendant, orne, omfattes derimod aldrig af skældsord. Din store orne er vist aldrig rigtigt slået igennem. Måske fordi ordet ikke ejer en sproglig og dermed lydlig udgang. Dit store svin har bogstavrim, der vil noget. Din store orne er - nul og niks. Her er noget at komme efter for Feministisk Forum, for det samme gælder ikke for den mandlige pendant til hest og ko. Det er bedre at være en stor tyr eller hingst end at være den store orne.

Gyldendals Store Danske forklarer om en galt: En galt er en kastreret hangris (orne). Galte er federe og omsætter foderet dårligere end søer og orner.

Galt har som orne aldrig slået igennem som skældsord. Det kunne ellers nok sætte en mand på plads, hvis han fik skyld for at være ikke bare et svin, men et kastreret et af slagsen. Så kan det vel ikke blive værre. Formentlig bruges galt ikke, simpelthen fordi de fleste af os ikke aner, hvad en galt er.

Jeg håber ikke, denne artikel opfattes som noget værre svineri.

Andre indlæg, du vil synes om

Lukket for kommentarer