Til Dubai – for at stå på ski (1. af 2)

SPAR Klitmøllers chef, Mikael Konradsen, fortæller om sin tur til Dubai. Mikael rejste ikke alene. Østerild-købmand Matias Paaske og Dagrofa’s salgs- og marketingdirektør Kim Scheuer Nielsen var også med.
– Turen kom i stand som en præmie, fordi vi vandt prisen som Årets Købmand i hver sin kæde under Dagrofa.
– I Spar og Min Købmand sendte vi Mikael og Matias til Dubai for at samle inspiration og oplevelser, som de kunne tage med hjem og dele med personale og kunder, fortæller Richo Boss.

Så Mikael tog til Dubai en tidlig mandag morgen og vendte hjem igen fredagen efter.

Dubai er ørkenstaten, der er nævnt i forbindelse med så mange andre begivenheder. Hvem husker ikke, at det var her, at Stein Bagger tog en flyver til USA for at melde sig selv? Eller at det sandsynligvis også er her, at rigmanden Sanjay Shah opholder sig med sine milliarder, han fik stillet til rådighed af skattevæsenet.

Sanjay Shah, manden, som gemmer sig i Dubai, var ikke den eneste bagmand i skandalen om udbytteskat, som kostede den danske statskasse mindst 12,7 milliarder kroner. To amerikanske mænd stjal Sanjay Shahs ide og begyndte for sig selv. Ifølge fortrolige dokumenter hentede de på den måde »mere end 4,1 milliarder kroner« i statskassen i Danmark. Dermed stod de for en tredjedel af det samlede, påståede svindelnummer med udbytteskat fra 2012 til 2015.

Dubai er en by i de Forenede Arabiske Emirater (UAE), samt hovedstaden i emiratet Dubai. Den har 2.502.715(2016) indbyggere og er dermed den største by i de Forenede Arabiske Emirater. Den ligger ved sydøstkysten af Den Persiske Golf tæt ved grænsen til Emiratet Sharjah, hvis hovedstad Sharjah den er vokset sammen med.

I modsætning til for eksempel Abu Dhabi mangler Dubai et frugtbart bagland, selv om det har et par større oaser. Dubai adskiller sig på flere områder fra de øvrige medlemmer af UAE og QEZ og benævnes ofte Mellemøstens "Singapore" eller "Hong Kong", dels pga. sin økonomi, dels pga. sin fantastiske skyline med himmelstræbende skyskrabere. Dubai producerer langt mindre olie end Abu Dhabi og forsøger derfor at øge sin økonomi ved at fremme industri og serviceerhverv. Man har også indset, at de enorme olieindtægter en dag vil tørre ud, hvorfor man satser voldsomt på andre forretningsområder. Dubai har for eksempel oprettet "Jebel Ali Free Zone" med tilhørende dybsøhavn, hvor virksomheder ikke er underlagt de samme restriktioner (såsom krav om 51 procent ejerskab af en lokal indbygger, skattefrihed og lignende) som i resten af Dubai. Op gennem 90'erne kom omkring 30% af Dubais indkomster fra olien. I 2005 kom kun ca 5% af emiratets indtægter fra olie.

– Det er imponerende, hvor lidt sikkerhed der er i Dubai. De frygter intet. Hvordan kan det gå til, at netop her kan man bare rende rundt uden nogen form for tjek i modsætning til Ægypten? Men i alle De forenede Arabiske Emirater er det sådan, at der stort set intet sikkerhedstjek findes. Dog var der en form for tjek ud for Burj Khalifa …

Burj Khalifa
Skyline-Dubai-2010.jpg

Burj Khalifa i 2010
Burj Khalifa har været verdens højeste bygning siden 2009.*
Overgik Taipei 101
Information
Placering Dubai, De forenede arabiske emirater
Status Færdig
Bygget 2004-2009
Højde
Tag 828 meter[1]
Tekniske detaljer
Fuldt beboelig, selvstøttet, fra hovedindgang til tag.

– Jeg kan slet ikke forstå, hvordan de kan bygge så højt!

– Det tager tre måneder at vaske alle vinduer. Så kan de begynde forfra. Det tog 60 sekunder at komme op på 125. etage. Heldigvis havde vi VIP-billetter, så vi passerede blot den lange kø af folk, der ikke havde dem. Herfra gik det så op på 147. etage, og så kunne man faktisk komme op på 154., men det havde vi ikke. Der kunne man spise. Det højeste.

– 147 var fint nok for mig. Jeg er ikke så glad for højder i denne kategori. Men det hele var jo indendørs. Man kunne gå ud, hvor man kunne stå og kigge lige ned. Jeg nøjedes med at tage et billede af de andre to.

[bws_pdfprint display="pdf,print"]

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer