Til jer, der ikke spiller golf, men som måske har overvejet det

Tom og Lars på hul 11, nuværende hul Syd2 en tidlig sommermorgen

Jens og Lars beundrer 15 maj 2019 det nyrenoverede hul N7.

Kære læser! Du har sikkert tænkt lidt over, hvordan det kan være, at fortrinsvis ældre herrer med mere eller mindre sparsom hårvækst samt - ikke at forglemme - et betydeligt antal dejlige kvinder i moden alder finder det interessant at mose rundt i en skov og på græsbaner bevæbnet med livsfarlige køller, som de bruger til at slå til små, hvide kugler, der sendes af sted med op mod 100 kilometer i timen eller mere og har samme slageffekt som militærets dum-dumkugler.
Tæt på Klitmøller og Hanstholm findes klos op ad Nationalparken Nordvestjysk Golfklub, der stiftedes i 1971, og som efter ret trange kår først i 1994 kunne indvi den nuværende 18 hullers golfbane og i dag har 800 glade medlemmer, hvoraf KlitPosten.dk i 2016 træffer et par stykker: Jens Nielsen, Tom Bank og Lars Christiansen. Men selv om snakken fra dengang gengives i dag, er der ikke sket nogen ændringer i indholdet.

18 huller, lig med 18 velslåede græsbaner, har hver i den ene ende et teested, hvorfra man starter med at slå sin bold ud.
Man skal i så få slag som muligt nå op til den anden ende, hvor bolden skal puttes i et 10,8 centimeter bredt hul. Som regel bliver det til flere slag, end man håber på.
Det er den eneste sport i verden, hvor man er sin egen dommer - og makkerens. For man har altid en makker, der tæller ens slag og vurderer, om man overholder reglerne. Også den eneste sport, hvor man kan spille mod langt stærkere medspillere, fordi ens handicap regulerer det antal slag, man må anvende.
Den eneste sport i verden hvor man i så udpræget grad undlader at slå, skælde ud, sparke eller flå i de andre spillere. Sporten er, hvad det angår, så ekstrem, at man ikke engang må udstøde en ed, slå køllen i græsset eller på anden måde vise vrede, skuffelse eller surhed over et dårligt slag. Gør man det alligevel, risikerer man som professionel en straf på 10.000$.
Bortset fra træneren er alle spillere i klubben amatører.

– Lars, spiller du golf, fordi det er en gentlemansport?
– Først og fremmest er det et socialt spil; folk i fremskeden alder har her muligheden for at få god motion, fire timer i frisk luft giver da noget; da man ikke har "modstandere", spiller man mod sig selv, hvilket kan være svært for os med lave handicaps …
– Alt er relativt, indskyder Deres udsendte.
– … der er et højt etisk niveau, fortsætter Lars uanfægtet, – for man er sin egen dommer, man skal være en gentleman, ja, det er rigtigt, og opføre sig ordentligt og ikke placere sin bold bedre, bare fordi de andre lige kigger væk. Omgangsformen skal være i top; det nytter ikke noget, at man bliver sur over, at man lige har slået sin bold ind i skoven og derfor skælder ud over makkeren, der naturligvis har været enorm heldig med sit slag.

Lars går ikke kun op i golf:
– Jeg nyder fællesskabet med de andre spillere og væsken bagefter.
– Væsken?
– Ja, enten en god flaske vin eller øl. Det er en fast del af det sociale.
– Hvor lang er en runde?
– Cirka 10 kilometer afhængig af, hvor mange bolde der ryger i skoven. Og uanset om man spiller godt eller skidt, lærer man at styre temperamentet; og det bedste ved det hele er …
– Ja?
– … at man kan spille golf langt op i årene, det er derfor, jeg spiller, men at det også er noget for børn og unge mennesker.
– Hvordan får man hevet børn og unge væk fra computeren?
– Lav mindre 9-huls golfbaner inde i Thisted, så kommer de! Der er jo langt herud, og der går ikke offentlige busser.
– Det er en fremragende sport, for den tvinger os til eksemplarisk opførsel, respekt og ordentlighed. Kender du andre sportsgrene, hvor man skal vise det?
– Man kan altid få lov at komme ud og svinge en kølle gratis og prøve det.
– Det er faktisk en billig sport i forhold til så mange andre sportsgrene.
– Nå, nu er dem foran os færdig, vi må videre.
De tre spillere skåler færdigt i de små plastikglas, for lidt driv-væske skal der til undervejs også, inden de igen hugger til bolden, der har en kerne af jordblandinger, hybridmaterialer, en blødere skal og en mere sammenpresset inderste klump. Udenpå er den ikke glat, men forsynet med mange små månekratere, såkaldte dimples, og den flyver derfor længere på grund af kompleksiteten mellem opdrift og luftmodstand.

Jens er den, der slår længst.
Hans bold flyver faktisk enormt langt og forsvinder bag skoven til højre.
– Du ramte vist Kystvejen, trøster Tom tørt.

Det er i øvrigt i dag, torsdag den 16. maj 2019, Toms 74-års fødselsdag. Vi ønsker til lykke med billedet af det skønne N7!

Tom, Jens og Lars nyder en øl efter runden i 2016

Er du bare lidt interesseret, skal du passe på! Denne sport er tidskrævende. Det kan godt tage seks timer, fra du kører hjemmefra, til du kommer tilbage. Men det værste ved sporten er måske, at du får afdækket din sande karakter! Golfsporten griber dig; du kan ikke undslippe dens favntag, hvis du først er fanget ind! Du tror, at et dårligt slag er et uheld, en tilfældighed, et af tilværelsens mange luner; men nej, det er det ikke. For det bliver ikke bedre næste gang. Det er en personlighedstest uden nåde. Du vil få nedture, depressionslignende anfald af lyst til at kyle køllen ad helvede til ind i skoven og overveje, om du skal medbringe noget psykofarmika næste gang. Stesolid eller andre nervepiller. Flere runder foregår i strålende solskin uden vind, så den undskyldning har du ikke engang.

Det værste i denne række af fortrædeligheder er, at du pludselig en dag går en stjernerunde. Alle dine slag sidder i skabet og går lige derhen, hvor du ønsker det. Bolden flyver præcist og lige og når aldrig ud i skoven. Når du putter på greenen, går bolden i hul i første forsøg. Glædesstrålende konstaterer du efter runden, at du går ned i handicap! Lillemor får en svingom bagefter, og livet ligger solbestrålet foran dig. Tiger og Bjørn og Thorbjørn: Gå hjem og vug!

Indtil næste runde. Golf er et yo-yospil.

Denne yo-yo koster 178 kroner

Vil du virkelig udsætte dig selv og din familie for det? Tja. Så er du også selv ude om det. Ring til klubben og aftal nogle prøvetimer derude.

Tjek ind på golfklubbens hjemmeside!

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer