Mona Lisa: … Og hvad er så godt vejr? Hvorfra ved vejrværten, hvad vi synes er godt vejr?

Uddrag af vejrudsigten hentet fra DR og TV2:
" … godt vejr kan jeg ikke love … "
" … masser af dejlig varme breder sig  … "
" … masser af regnvejr, men en trøst er det, at  … "
" … vinden vil føles bidende kold … "
" … dette bliver en lidt kedelig forudsigelse, idet vestenvinden stiger til storm ud på natten … "

Det er og bliver en uskik, at en vejrvært skal fortælle os, at det bliver en "behagelig temperatur i morgen". Vi skal nok selv bestemme, om vi finder varmegraderne behagelige.

Hvad er der så galt med disse udsagn?

Jeg forventer, at vejrudsigten er fagligt og meteorologisk i orden. At vi får temperaturer, vindhastigheder og -retninger, nedbør eller ikke, tåge, regn med - hvis muligt - antal millimeter at vide. Jeg ville så gerne have håbet på, at vejrværternes forsøg på at behage os med deres forventninger til vores opfattelse af godt eller dårligt vejr standsede jo før, jo bedre. Det er og bliver en uskik, at en vejrvært skal fortælle os, at det bliver en "behagelig temperatur i morgen". Vi skal nok selv bestemme, om vi finder varmegraderne behagelige. Ofte synes jeg, vi trænger til regn, hvor vejrværterne synes, det vel nok er synd for os, at vi kan risikere at blive våde.

Der går kort sagt Walt Disney i det. Hvad værre er, at DR har opfundet en yderligere tivolisering af vejrudsigten i det, der hedder "Vores vejr". Her hyggesnakker onkel meteorolog om storme på en ø i Stillehavet, om tyfoner i USA og om regnvandsoversvømmelser rundt omkring på kloden. Fint med underholdning, men hvorfor skal en almindelig vejrudsigt pakkes ind i en underholdningsudsendelse? Skæg for sig og …

Så skidt med, at meteorologerne har gjort udtrykket "på de kanter" til et paradigme.