Vender krammeren retur og erstatter det tåbelige albuetryk?

Meget ondt kan man - med rette - sige om denne coronatid. Dødsfald, ensomhed, arbejdsløshed, isolation, angst for det ukendte.

Men - krammeren så ud til at være på vej ud. Der kan gå lang tid, før Mor Mette giver lov til at kramme igen. Ikke alle beklager krammerens momentane afskaffelse. Især hos den ældre generation kan der generelt være en utilpashed over den hilsen.

En utilpashed, der næsten er lige så stor som den over albuehilsenen. Den var da kaw!

 

 

Vi er vant til, at håndtrykket var den officielle hilseform i de vestlige kulturkredse.
Men man trykker ikke hånd med kollegerne, når man møder på arbejde eller går hjem fra samme. Hvorimod det gerne sker, hvis bestyrelsesformanden pludselig indfinder sig. Eller hvis der kommer gæster, der skal se arbejdspladsen.
Man giver heller ikke hånd, når man køber ind. Bortset fra hvis man køber en ældre Jaguar. Der, og netop i det øjeblik, burde jeg nok have været vågen og mistænksom. En bilsælger, der giver hånd? Hans brede smil, som jeg senere med god grund tolkede som lettelse, burde have fået stoplysene til at virke. Det ville have været helt vildt, hvis han havde krammet mig oveni.
Coronationen har afskaffet krammerne. Indtil videre. Ældre mennesker krammer kun børn og børnebørn og bliver lidt generte, hvis både svigersøn og nabo begynder på det der igen. Ældre mennesker håber måske inderst inde, at krammeriet ikke genoptages.

Og under alle omstændigheder heller ikke albuetrykket - den er og var kaw!
Krammeriet er kommet med amerikanerne. Derfor lover det ikke godt, hvis man håber på den endelige afskaffelse.
Hvis du går ind for at kramme gud og hvermand, så husk dog i det mindste nogle få, enkle regler, der stammer fra en ganske ung Sigurd:

Kramningens psykologi

1. Hold hænderne i ro (enhver bevægelse af dem kan mistolkes - og altid uheldigt) og brug ikke armene som kornpressere omkring din stakkels medkrammer

2. Sig ikke noget! (Når du er så tæt på en anden, vil enhver normal stemmeføring lyde vældig højt i vedkommendes ører)

3. Pres ikke hele kroppen ind mod den anden (det vil opfattes forkert!)

4. Undlad at omtale krammets virkning på dig

5. Er din modkrammer lugtende, svedende, en stinkadorus eller stinkadora, afhængigt af kønnet, kort sagt, så er det på tide at foreslå en anden hilseform

6. En krammer over tre sekunder virker pinlig

7. Krammere er i orden over for det modsatte køn

8. Og i direkte forlængelse af det: Du krammer med alle dem, du knalder med – men du knalder ikke med alle dem, du krammer med

9. Ingen kindkys oven i krammeren!
(Fra Stud. Kram. Sigurd Zweistein: Lammer eller krammer?)

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer