Modeltog eller modeljernbane er betegnelsen for skalamodeller af virkelighedens jernbane. Det forekommer både som legetøjstog for børn og som hobby, hvor der lægges vægt på en naturtro gengivelse af virkelighedens jernbanedrift.

Modeltog var tidligere meget populært blandt børn, men har tabt betydelige markedsandele til computerspil og lignende. Til gengæld er interessen stigende hos købestærke voksne. Da de typisk stiller større krav til kvalitet og modellernes lighed med forbilledet, er disse, ligesom udbuddet af forskellige modeller og varianter, steget markant fra 1990'erne og ind i det nye årtusinde. Dertil kommer den elektroniske udvikling med digitaldrift, der muliggør flertogsdrift og fjernstyring af lys- og lydfunktioner.

Denne aften er der kørsel. Det sker kun en gang i måneden. Til gengæld sættes den helt store køreplan i værk med mange faser, hvor hver fase har forskellige togsæt, der skal køre herfra og dertil. 10 granvoksne mænd over 60, tør jeg godt sige, og en knægt på 40. I de store, aflange lokaler er mændene fordelt; nogle står med en fjernbetjening, nogle sidder ved en computer, og nogle arrangerer med landskaber, tog og skilte. Banerne har to spor, og der køres en del Fleischmann. Der er en intens koncentration over hele forløbet. I videoen er den originale tale med, så du kan danne dig et indtryk af seancen.

Medlemmerne tager det seriøst og kan være medlem flere steder. Et af dem inviterer mig til Fjerritslevs Modeltogklub, men det ligger jo ikke i Thy. Han har engang boet i Nr. Nissum og kørt to gange om ugen den vej. Nu bor han i Thy, og så er der knap så langt.

Seriøse drøftelser om ruteplaner og tog

Togskifter på skærmen

Klik for >