Dennis Defekt: Skal vi ryge os ihjel?

Regeringen og det borgerlige flertal er bange for at forebygge, for det betyder stemmetilbagegang. Til gengæld vil mange politikere gerne helbrede, for det giver stemmefremgang.

Hvordan så det? Regeringen og DF vil for eksempel ikke sætte prisen på cigaretter op. Det ville ellers betyde, at færre unge ville begynde at ryge. Antallet af rygende unge i Danmark er større end i andre lande. Politikerne vil ikke sætte prisen op, for det betyder, at der går meget længere end en valgperiode, inden man kan se resultatet. Sådan er det, når man skal forebygge.

Argumenterne er tit de samme. Hensynet til den evigt tilbagevendende grænsehandel står øverst, men ofte svinger de borgerlige over til også at bruge argumentet om den enkeltes frihed til selv at vælge.

Socialdemokratiet prøver at helbrede ved at foreslå, at nedslidte mennesker skal gå lidt før på folkepension. Det har givet en øjeblikkelig fremgang i meningsmålingerne. For her kan vælgerne mærke, at de tilgodeses her og nu og ikke engang i fremtiden. Igen får man fornemmelsen af, at politikerne fremsætter forslag, der kan gavne deres stemmetal.

Spørger man eksperter, er der ikke tvivl om, at der er et problem i vores demokrati. Hvis politikere ikke tør foreslå det nødvendige af hensyn til frygten for at miste stemmer, er noget galt.

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer