Jane Bauer: Fællesskabet hos spejderne

Jane Bauer er gruppeleder for Klitmøllerspejderne. Det betyder, at hun ikke har direkte opgaver sammen med spejderne, men varetager det overordnede og er leder for de voksne.

– Jeg blev spejder som 6-årig på Fyn og har været det lige siden. Altså i 43 år. Da jeg som 17-årig kom til Klitmøller hos min storesøster i 1987 blev jeg straks involveret i spejderne her. Det er en livsstil at være spejder, ikke bare fordi min storesøster, Randi,  var det i starten. Der er et fantastisk værdisæt! Børnene lærer noget af fællesskabet. At behandle hinanden ordentligt!

– I min barndom læste jeg meget i min fars spejderbog fra 1924. Det handlede meget om at være ridderlig, især over for kvinderne! Vær venlig, men tag en stok i hånden, stod der.

Jane slår en latter op:

– Det er ændret en smule. Jeg er spejder, fordi det har givet mig så meget! Nu vil jeg gerne give noget tilbage igen. Jeg synes, vi skal have spejdere i Klitmøller! Jeg vil gerne trække mig, så snart der kommer andre voksne og overtager. Det vil jeg ønske! Men de hænger ikke lige på træerne.

– Hvis du "slap" spejderne, ville du så være med i sommerfesten?

– Joooo, det tror jeg da. Når man bor i et lokalsamfund, hjælper man til.

– Har I et godt fællesskab her på vejen?

– Vi har ikke vejfester, men vi hjælper hinanden. Skal der passes en kat her, eller skal vi hjælpe til der, så gør vi det. Alt sammen på det almindelige daglige basis.

– Hvad driver dig egentlig?

– Hold da op. Det er nogle store spørgsmål. Energien kommer fra at være sammen med andre, gøre noget for andre. Det er et mål i sig selv.

– Vi tænker somme tider på, hvor meget du er engageret. Vi tænker: Hvor får hun dog den energi fra?

– Foreningsarbejdet, spejderarbejdet, det udvikler en helt vildt meget! Så … Altså. Samværet med børnene … sidde ved lejrbålet, samtalerne, nærværet, de synes, det er dejligt at være der, altså en analog tilstand over for den digitale, som vi ellers befinder os i til dagligt … Jeg tror, børnene finder ud af, at man godt kan nyde livet på en anden måde end sammen med iPaden …
– Klitmøller Sommerfest giver os alligevel så mange penge, at vi for eksempel ikke behøver at sætte kontingentet op, eller at vi kan afholde sommerlejr på Livø billigere, eller - der er jo hele tiden noget, der skal repareres ovre i spejderhuset, ikke - telte går i stykker og så videre. Så jeg er dybt taknemmelig, når folk donerer ting, penge, arbejde til den fest!

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer