De frie Pensionisters vinsmagning

Jørgen Baatz er det bestyrelsesmedlem hos De frie Pensionister, der tager sig af vinsmagninger til stor fornøjelse for medlemmerne. Æ Redningshus er i hvert fald fyldt med 55 glade mennesker denne mandag eftermiddag, mens SPAR Klitmøller står for vinene.

55 tilmeldte er et pænt højt tal: 5% af indbyggertallet i Klitmøller. Hvis det var i København, ville der stå omkring 50.000 mennesker uden for Bella Centret.
Jørgen bød velkommen og takkede Mikael SPAR for hjælp både her og der og alle vegne.
Så gik Ove Jensen i gang. Han er vinkonsulent. Han startede med at konstatere, at serveringspersonalet sad aller nederst.

– Nå, serveringspersonalet sidder der nede. Ja, det er sørme fint!

Straks rejste Jørgen, Mikael og Yvonne, kaldet Y, sig og stormede op, greb flaskerne og skænkede lystigt løs.
Valensac Chardonnay blev hældt i glassene, og så blev der sagt skål.
– Hold ordentligt på glasset!
Ove viser, at man skal holde på stilken og ikke på glasset.
– Vin er sundere end motion! Vin er sundere end mælk!

Det flød med påstande fra Ove. At alkohol videnskabeligt efterforsket er skadeligt for helbredet, hvis man drikker mere end 3 genstande om dagen (eller 2, er de vist nået frem til - for mænd! For kvinder er det det halve!!), var slet ikke hans præmis. Tværtimod. Med smil på læben søgte han ihærdigt at gøre vinen til noget af det bedste, man kunne hælde i sig. Dog. Synd at drikke dårlig vin fra grænsehandelen (6 for en hund), når man nu har lavet god mad. Ove havde også nogle gode tips til private familiefester:

De hvide før de røde
de tørre før de søde
de lette før de tunge
og
de gamle før de unge

– Når I har gæster, så hold på vinen, så de kan se etiketten!
Hvor meget kan man så drikke? Divider alkoholprocenten med 2 og læg 1 til = svarer til antal genstande i flasken. Så er der fire om en flaske, kan alle formentlig køre bil bagefter. Er man alene, kan man ikke.
Der var meget at lære. Ove gennemgik en vinetiket.
Fuld af humoristiske indslag kørte han programmet professionelt af. Hans erfaring med på den ene side vinene og på den anden side foredragene om dem gjorde, at hans performance, nej, undskyld, fremtræden var yderst attraktiv for de fremmødte medlemmer.

Da de tre hvidvine og to rosevine var smagt, pegede Ove ned mod buffetbordet:

– Så er der tapas!

Maden kom fra SPAR Klitmøller, der om bekendt har fået indrettet en café, og just fra denne café kom tapasserne. Dem havde Anette med ferm hånd fået lavet, og de smagte godt. Det var samtidig en gave fra SPAR til vinsmagningsaftenen.

Det er en fast regel, at sådan en vinsmagning har sit helt eget forløb. I begyndelsen er vi passende tilbageholdende, er meget høflige og udtaler os ikke kritisk om noget som helst. Efterhånden som vinen fylder op i maven og i hjernen bliver man mere og mere løssluppen, og det ender som regel med om ikke omfavnelse, så en herlig gang samvær og snak med nogen, man ikke på forhånd kender så godt. Sådan skete det også her. Ove fik sværere og sværere ved at trænge igennem, men han så ud, som om det vidste han godt.

Nu var det rødvinenes tur. En af dem solgte Ove som stammende fra Portugal, men han blev korrigeret af Mikael:
– Den kommer altså fra Spanien!
Ove smækkede hælene sammen og erklærede, at det kun kunne skyldes hans høje alder. Altså Oves. Hans høje alder var også skyld i, at en klap gik ned for ham, da han ikke kunne huske, hvilken drue der var i Sancerre i Frankrig. Han var nu lovlig undskyldt, for heller ikke ved vores bord var der nogen, der umiddelbart kunne komme i tanker om det.

Den sidste vin var den bedste. Selv om nogen prøvede at argumentere for nogle af de andre, var der ikke tvivl hos Deres vinanmelder, at Gran Collezione var aftenens højdepunkt.

Midt under det hele annoncerede Ove, at SPAR Mikael lod forstå, at der i tilbudsprisen, der var lavere end den officielle salgspris, kunne trækkes yderligere 10%.

Y havde forladt Æ Redningshus, da det hele var forbi. Der blev sendt tak  og klapsalver til SPAR og Mikael for et godt og festligt arrangement, og der lød opfordringer til at gentage det gerne to gange om året i stedet for nu en gang. Stor ros til De frie Pensionister, uden hvilke det slet ikke var sket. Selv om Jørgen slog hovedet mod en af støttebjælkerne i redningshuset, var han fuld af optimisme og godt humør.
– Der skete heldigvis ikke noget med huset, var hans konklusion.

 

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer