Harald Blåtand møder KlitPosten.dk

KlitPosten.dk møder Harald Blåtand nede på landingspladsen foran den flotte bygning, der engang var en dejlig fiskerestaurant, men som nu snart igen for en stund skal tilbyde fin mad.

Hr. Blåtand sidder højt til hest og hiver sit sværd frem parat til hug for at understrege alvoren:
– Unge skaldede mand! Jeres hovede kunne nemt hugges af. Findes der en heksedoktor i nærheden?
Da han taler oldnordisk iblandet gloser fra andre sprog, har redaktionens sproglige medarbejder bearbejdet dialogen med hjælp fra Google Translate, så den kan forstås af nutidige mennesker. Af samme årsag kan nogle gloser ikke oversættes, men må gættes.
– Hvad skal I bruge en heksedoktor til?

Harald Blåtand kigger sig om til alle sider og dæmper stemmen:
– Min skrækkelige blåsorte tand! Den forskjønner ej vort fjæs; den giver os et elendigt eftermæle. Er vi sikker på. Vor indsats for at gøre danerne kristne vil forsvinde. Håkons! (Her er Google Translate noget usikker; den foreslår først Fandens! Af klart historiske årsager må det snarere gælde Haralds fjende Håkon).
– Vi har erobret hele Danmark og Norge! Udbygget Dannevirke! Bygget bro over Ravning Enge! Skabt Trelleborg! Bygget stavkirker her og der. Hugget i en stor sten. Og klaret ham der Poppo. Og så skal vi tituleres Blåtand. Vor fod! Forstå os!
– Her i nutiden kan den slags ordnes hurtigt, smidigt og rimeligt billigt.
– Vi har taget en pose guld med!

Harald hiver en lille lædersæk frem, åbner den og viser mig det glimtende guld.
– Jeg tror, det rækker. Men alle tandlæger har lukket lige nu. Æh, jeg tror desværre også, at I for altid vil hedde Blåtand til efternavn … Altid!
Altid?

Her følger en række eder og forbandelser, der hverken kan oversættes eller - hvis de kunne - ville egne sig på tryk.
– Vær i det mindste glad for, at I ikke hedder Sortetand, da jeg synes, den ser mere sort ud end blå!

Ikke engang her i halvmørket kan det skjules, at Haralds ansigt bliver mørkerødt og opsvulmet, og hans mund udspyer galde:
– Øv, vi bliver i ringe humør.

Redaktøren når at dukke sig, så han ikke rammes af sværdet, og lige efter hugger Harald BlåSortetand sporerne i hesten og galopperer væk ud mod Trøjborg og forsvinder.

 

Mød nede på landingspladsen
Paul McCartney
Pelé
Mao
H. C. Andersen
Dronning Margrethe den Anden

Harald 1. Blåtand, død senest 987, konge af Danmark. Harald regerede ifølge Adam af Bremen først sammen med sin far, Gorm den Gamle, og efter hans død alene til 980'erne. På dette tidspunkt rejste hans søn, Svend 1. Tveskæg, et oprør, der førte til Haralds død i Venden. Han blev dog begravet i Roskilde, efter sigende i den kirke, han selv havde ladet opføre.

På den store Jellingsten kundgør Harald, at han har erobret hele Danmark og Norge. I løbet af få år, fra 979 til 981, opførtes en række større bygningskomplekser, der formodentlig må sættes i forbindelse med den påståede rigssamling: udbygningen af Dannevirke, broen over Ravning Enge og de store ringborge, bl.a. Trelleborg. Endvidere tilskrives opførelsen af den ældste stavkirke i Jelling også Harald.

Harald har ligesom flere tidligere danske konger haft indflydelse i Sydnorge og gennem sin jarl, Håkon Sigurdsson fra Trøndelagen, måske i mere af landet. Efter 974 kom Håkon i modsætning til Harald.

I indskriften på den store Jellingsten, som også tilskrives kongen, står der, at Harald gjorde danerne kristne. Haralds egen omvendelse til kristendommen ved missionæren Poppos jernbyrd er omtalt i Widukind af Corveys Sakserkrønike; Haralds dåb dateres til ca. 965.

Tilnavnet Blåtand forekommer først i Roskildekrøniken fra ca. 1140 og må sigte til, at Harald havde en iøjnefaldende blå (eller sort) tand.

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer